Jak ugotować bigos?

Gotowanie bigosu jest jedną z większych atrakcji przygotowań świątecznych. To pyszna staropolska potrawa, która przygotowuje się według sprawdzonych przepisów. Można zmieszać kapustę kwaszoną tę bardziej słodką z mniej słodką, bardziej skwaszoną. Oprócz tego groch powinien być odpowiednio namoczony a także woda, w której był zamoczony powinna być dodana do wywaru. Do wywaru dodaje się majeranek, sól, pieprz a także inne przyprawy według uznania. Bigos doprawia się do smaku.

Warto zatem już dziś kupić wszystkie składniki, aby efekt był pyszny. Bigos można podawać razem z ziemniakami, bądź mięsem czy pieczywem. Umyte oraz namoczony groch powinno się namoczyć, a także poczekać aż nasiąknie oraz przesiąknie ziołami. Kapusta powinna być dobrze pokrojona oraz posiekana, a do niej powinny być dodane takie produkty, jak grzyby, odpowiednio pokrojone oraz namoczone. Do tego powinno się dodać cebule, która jest pokrojona w kostkę a także do wymieszanych składników powinno się dodać grzyby, przyprawy oraz groch. Wszystko to powinno być dokładnie wymieszane oraz przez odpowiedni czas próżone.